Actualiteiten

  Annotatie bij Rechtbank Amsterdam 15 december 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:7570

  mr. dr. M.T. van der Wulp en mr. T.S.E. van Nispen

  1.  Inleiding

  Aan één van de 'Big Four'-accountantskantoren is door de rechtbank Amsterdam een geldboete opgelegd van € 240.000 ter zake het meermalen opzettelijk overtreden van de meldplicht bij een ongebruikelijke transactie ex artikel 16 lid 1 Wet ter voorkoming van witwassen... Lees verder »

  Nieuwe werkwijze Arbeidsinspectie bij arbeidsongevallen niet zonder risico

  De Nederlandse Arbeidsinspectie hanteert een nieuwe werkwijze bij arbeidsongevallen. Werkgevers doen nu zelf onderzoek naar bepaalde meldingsplichtige arbeidsongevallen. Maar dit kan voor de werkgever risico’s en onzekerheden met zich meebrengen.

  Nieuwe werkwijze Arbeidsinspectie bij arbeidsongevallen niet zonder risico

  Op 9 januari 2023 publiceerde de Nederlandse Arbeidsinspectie... Lees verder »

  Maakt de Arbeidsinspectie haar ambitieuze doelstelling voor 2023 waar? Twee kanttekeningen – Mr. P.C. Verloop

  De Nederlandse Arbeidsinspectie wil werkgevers en opdrachtgever helpen om werken veiliger, gezonder en eerlijker te maken. Een ambitieuze doelstelling voor 2023 die valt of staat met effectief optreden en prioriteren. Advocaat Paul Verloop plaatst daarbij twee kanttekeningen.

  Lees verder »

  Hoe te handelen bij bezoek van de Arbeidsinspectie (NLA)?

  I. Algemeen
  1. Het is raadzaam de arbeidsinspecteurs met twee personen te ontvangen en het onderzoek met zijn tweeën te volgen. Een persoon onderhoudt het contact met de arbeidsinspecteurs, terwijl de tweede aantekeningen maakt van hetgeen voorvalt;
  2. Leg uit wie u bent en wat uw rol is;
  3. Vraag wie de leiding... Lees verder »

  Geen (goede) RIE? Twee ongevallen, twee uitspraken. Dit is het verschil

  Twee recente vonnissen rond de vraag: is dit arbeidsongeval te wijten aan het ontbreken van een RI&E? In het ene geval veroordeelt de rechtbank het bedrijf voor overtreding van art. 32 Arbowet. In het andere geval komt het tot vrijspraak. Waarin zit 'm het verschil? Lees verder »

  Publicatie artikel Marlies Loenen: De Europese sancties tegen Rusland en de doorwerking en gevolgen daarvan voor de Nederlandse rechtspraktijk

  Kantoorgenoot Marlies Loenen heeft een artikel gepubliceerd over de Europese sancties tegen Rusland en de doorwerking en gevolgen daarvan voor de Nederlandse rechtspraktijk. Door de invasie van Rusland in Oekraïne staan internationale sancties volop in de aandacht. Vanuit de Europese Unie zijn in razend tempo meerdere sanctiepakketten aangenomen met beperkende maatregelen... Lees verder »

  Omzeilen van sancties lastig te traceren voor banken – Financieel Dagblad 26-/02/2022 door Eva Roijers- Paul Verloop

  Kantoorgenoot mr. Paul Verloop wordt genoemd in een artikel (door Eva Roijers) op de website van het Financieele Dagblad d.d. 26 februari 2022: "Nu de lange lijst met sancties tegen Rusland bekend is moeten banken aan de bak. Ze moeten rekeningen bevroren, financiële transacties dwarsbomen en gebrandmerkte effectenhandel blokkeren. Als banken... Lees verder »

  De sancties tegen Rusland: wat betekent dit voor Nederland?

  De kritieke situatie in Oekraïne heeft grote impact en is de afgelopen dagen volop in het nieuws. In korte tijd zijn allerlei (aanvullende) internationale sancties tegen Rusland opgelegd die in de eerste plaats de Russische bevolking en Russische bedrijven zelf raken. Deze situatie noopt echter ook tot extra alertheid bij... Lees verder »

  How to catch a Tinder Swindler?

  Op 25 februari 2022 verzorgt Paul Verloop samen met Ton van Oosten een gratis webinar over de juridische aspecten achter de populaire Netflix-documentaire The Tinder Swindler.   Deze documentaire vertelt het verhaal van oplichter Simon Leviev die via Tinder in contact komt met vrouwen die hij vervolgens manipuleert om zijn jetset-lifestyle te... Lees verder »